Mituri despre acnee

Mituri despre acnee

Daca ai probleme cu acneea, nu te impacienta: opt din zece adolescenti se confrunta cu eruptia inestetica de la nivelul tenului. Pentru a o trata cu succes, incearca sa faci distinctia intre mituri despre acnee si realitate.

Mit – accnea este o boala a adolscentei. Desi este cel mai adesea intalnita in aceasta perioada, pentru ca organismul secreta mai multi hormoni sexuali si acest lucru stimuleaza producerea de sebum, aceasta se intalneste si la copii, iar anumite forme ale bolii afecteaza in mod egal si persoanele adulte.
Mit – Stoarcerea cosurilor ajuta la vindecarea lor. Nu prea. Dimpotriva, e o bun metoda de a impinge bacteriile in profunzimea epidermei, ca sa nu mai spunem de infectarea leziunii la suprafata. Oricat de greu ti-ar fi, trebuie sa te abtii de la stoarcere, ca sa nu ramai cu cicatrici. Daca ti-a aparut un cos pe fata chiar inainte de petrecere sau de marea intalnire, foloseste mai bine un baton corector.

Mit – contraceptivele provoaca aparitai cosurilor. Dimpotriva! Multe contraceptive au ca efect chiar ameliorarea problemei, insa nu lua pilule fara recomandarea medicului.

Mit – acneea este rezultatul unei proaste igiene. Formarea comedoanelor nu are legatura cu igiena, ci este rezultatul acumularii unor cantitati mari de sebum in interiorul foliculilor pilosi. O igiena excesiva poate chiar sa agraveze problema: spalari prea dese, folosirea unor sapunuri care usuca, stergerea frecventa a fetei cu lotiuni dezinfectante- toate acestea activeaza si mai mult secretia de sebum. Adopta o igiena echilibrata si foloseste sapunuri emoliente.

Mit – Acneea se vindeca de la soare. In acest caz, soarele este o arma cu doua taisuri: ajuta la uscarea leziunilor, iar bronzul le face mai putin vizibile, insa cosurile revin dupa ce expunerea la soare inceteaza. Multe medicamente pentru acnee chiar interzic expunerea la soare, de aceea e bine sa folosesti o crema cu factor mare de protectie.

Leave a Reply