
Deoarece vremurile în care trăim sunt din ce în ce mai tulburate, preocupările pentru sănătatea noastră mintală cresc. De aceea mulți oameni se adresează practicilor de yoga, meditație și relaxare, pentru a putea face față provocărilor pe care viata le pune asupra noastră.
Popularitatea acestei practici a făcut specialiștii să se întrebe dacă aceste metode sunt cu adevărat eficiente în îmbunătățirea multor probleme de sănătate sau dacă este vorba doar de un efect placebo.
Astfel, specialiștii în neurobiologie de la Centrul Medical Wake Forest din SUA au vrut să găsească adevărul studiind reacția la durere a 75 de persoane sănătoase care au fost expuse la temperaturi ridicate. Subiecții au fost împărțiți în mai multe grupuri de studiu pentru ca medicii să poată observa impactul unguentelor, tehnicile de respirație și meditația corectă asupra gestionării durerii.
După patru zile, în timp ce unii dintre pacienți nu foloseau nimic, alții utilizau un placebo pentru reducerea durerii, alții foloseau tehnici de meditație parțială, iar alții practicau meditația de carte. Specialiștii și-au testat din nou reacția la durere.
În cele din urmă, au concluzionat că grupul care practică meditația prin carte a simțit cu 27% mai puțină durere, iar cel emoțional a fost redus cu 44%. Cu toate acestea, nivelul de percepție și control al durerii a fost îmbunătățit pentru toți participanții la acest studiu care au adoptat una dintre cele trei metode.
Deci, iată un pas înainte în evaluarea potențialului fabulos de menținere a sănătății cu ajutorul meditației. Se pare că meditația depășește chiar și opioidele în ceea ce privește controlul și percepția durerii.