
Reclamele te avertizeaza sa eviti consumul excesiv de sare, zahar si grasimi, dar nu spun nimic despre aditivii chimici continuti de mancare, conservantii sau potentiatorii de aroma care numai bine nu fac organismului.
Bunicii nostri erau mult mai sanatosi si mai puternici decat noi. Una dintre cauze o reprezinta alimentatia. Consumau zilnic hrana proaspata, si mare parte din dieta lor zilnica consta in fructele si legumele crescute chiar in propria lor gradina.
Mancarea organica. O afacere
Cercetarile arata ca multe dintre bolile zilelor noastre sunt cauzate de alimentele modificate genetic, care au in compozitie E-uri, conservanti, coloranti si aditivi alimentari. Pentru ca problemei i s-a acordat o importanta sporita, au aparut pe piata si primele ferme care produc hrana 100% naturala, ecologica. Ca afacere, mancarea organica a fost, pana la inceputul anilor 2000, apanajul exclusiv al fermelor mici, de familie. In ultimii ani, insa, tot mai multe companii, inclusiv giganti de talia Kraft Foods, s-au implicat in aceasta piata.
How it’s made?
Pentru a putea fi numit „organic”, un produs trebuie sa se supuna unui set de standarde de productie, majoritatea referindu-se la absenta pesticidelor, ingrasamintelor artificiale si deseurilor din ciclul de productie. De asemenea, produsele nu trebuie sa fi fost expuse la radiatii (ionizari, in special) si sa contina aditivi alimentari. Pentru produsele animale, este interzisa utilizarea antibioticelor si a hormonilor de crestere. In orice tara, mancarea organica include recoltele de organisme modificate genetic. Eticheta „organic” sau „ecologic” o gasesti pe produse certificate de catre organisme specializate, care iti garanteaza ca alimentele respective sunt produse dupa standarde stricte.
Painea, produs organic
Cautand textura painii naturale, care sa fie facuta numai din cereale, s-au dezvoltat mai multe afaceri. Un exemplu este „Le pain quotidien”, un lant de bistrouri de mare succes, care a pornit de la un ideal: painea perfecta, painea care sa starneasca senzatii cumparatorilor, care sa atraga atentia prin gustul pur. Astfel, Alain Coumont, un bucatar parizian, suparat ca nu gaseste o paine vrednica pentru clientii sai, a inceput s-o prepare singur. Prin anii 1900, dupa ani de incercari de a gasi reteta perfecta, isi deschide deja propria brutarie.