Lexiconul analgezicelor

Lexiconul analgezicelor

Ar fi indicat sa stii ceea ce iti administrezi pe cale orala atunci cand orgasnismul iti da de furca cu cate o migrena, cu cate o raceala sau orice eventual disconfort.

Acid acetilsalicilic
Actiune: vindeca durerile si inflamatiile si scade febra. Doza recomandata este de 500 pana la 1000 de mg (la dureri acute se recomanda o doza-soc rapida de 1000 mg), si efectul lui va dura intre 4 si 8 ore. Doza maxima administrata zilnic este de 3000 mg.

Recomandari: in cazul racelilor obisnuita, care implica dureri musculare si febra, dar si in cazul migrenelor sau durerilor de dinti.

Precautii: nu trebuie luat de catre femeile insarcinate sau care alapteaza. Acidul acetilsalicilic poate da reactii adverse in combinatii cu alte medicamente care contin cortizon sau diclofenac.
Medicamentul care il contine: Aspirina.

Ibuprofen
Actiune: inlatura rapid durerile si inflamatiile si scade debra. Doza recomandata pentru adulti este 200-400 mg si are efect timp de 4-6 ore. Doza zilnica nu trebuie sa depaseasca 1200 de mg.

Recomandari: in cazul durerilor de zi cu zi sau cauzate de o raceala. Poate fi substituit de acidul acetilsalicilic sau de Paracetamol.

Precautii: in cazul unor doze prea mari, pot aparea tulburari digestive. Tocmai de aceea, medicamentele pe baza de Ibuprofen nu sunt recomandate celor care au probleme intestinale, cu rinichii sau cu ficatul.
Medicamentul care il contine: Nurofen.

Metamizol
Actiune: este indicat in combaterea febrei, atunci cand este rezistenta la alt tratament. Doza recomandata pentru adulti si copii de peste 15 ani este de 500-1000 mg (1/2 fiola de Algocalmin). Administrarea se poate repeta fara a depasi 5 grame pe zi.

Recomandari: in cazul durerilor acute severe post-traumatice sau postoperatorii. De asemenea, Metamizolul este indicat pentru combaterea febrei sau a racelilor severe.

Precautii: in cazu pacientilor cu risc de soc anafilactic (care sufera de astm bronsic, rinita alergica sau urticarie), se administreaza doar sub supraveghiere medicala.
Medicamentul care il contine: Algocalmin.

Paracetamol
Actiune: scade febra si amelioreaza durerile de toate felurile. Doza recomandata: 500-1000 mg. Efectul lui tine intre 4 si 6 ore. Doza maxima zilnica: 4000 mg.

Recomandari: in cazul migrenelor sau al durerilor puternice de dinti. In combinatie cu alte medicamente, actioneaza eficient impotriva gripei.

Precautii: spre deosebire de alte analgezice, el este bland cu stomacul si poate fi administrat adecvat si copiilor. Supradoza atrage insa dereglari ale functionarii ficatului si rinichilor. Totodata, consumarea de alcool in timpul tratamentului poate cauza reactii adverse.
Medicamentul care il contine: Paracetamol.

Older Post

Leave a Reply