Istoria bradului de Craciun – traditii si obiceiuri

Istoria bradului de Craciun – traditii si obiceiuri

brad de craciun istorieBradul de Craciun este fara nicio indoiala unul dintre simbolurile principale ale Craciunului, fiind nelipsit in timpul sarbatorilor de iarna. Traditia impodobirii bradului si a casei cu crengute de brad este un obicei preluat pe la jumatatea mileniului trecut de la triburile germanice, bradul simbolizand prin forma sa triunghiulara Sfanta Treime, iar podoabele cu care bradul este impodobit semnificand cunoasterea si bogatia,asemeni pomului sacru din Gradina Edenului, in care se gaseau merele-fructele cunoasterii.

Povestea începe cu adevărat prin secolul al VII-lea, când un călugar din Devonshire (Anglia) a venit în Germania pentru a răspândi cuvântul Domnului. Legenda spune că s-a folosit de forma triunghiulară a bradului pentru a simboliza Sfânta Treime. În secolul al XII-lea, de Crăciun, în Europa exista obiceiul ca bradul să fie atârnat de tavan cu vârful în jos.

În secolul al XVI-lea, la Strasbourg, brazii erau decoraţi cu figurine, acadele şi ornamente din hârtie colorată, considerate simboluri ale paradisului, belşugului, ale cunoaşterii şi inocenţei. În anul 1841, în Anglia, bradul de Crăciun a devenit popular o dată cu ornarea lui cu diverse fructe, prăjiturele şi lumânări. În 1882 este patentat becul electric, iar în 1892, acesta este adaptat pentru pomul de Crăciun.

Beteala a fost inventata in Germania pe la 1610. In acea vreme nu era numai argintie, era chiar din argint! Au fost inventate masini pentru obtinerea unor folii subtiri.

Argintul era durabil insa oxida repede, astfel ca au fost incercate diverse aliaje de plumb si cositor, dar produsul era atat de greu, incat se rupea sub propria greutate. Astfel incat argintul a fost folosit pana la mijlocul secolului al XX-lea.

Vestita coronita de Craciun, ornament originar din Europa, agatata pe usile caselor, simbolozeaza sanatate si noroc. Forma circulara simbolizeaza natura vesnica a dragostei care nu piere niciodata. Ea poate fi ornata cu fundite, globulete sau conuri de brad vopsite in argintiu sau auriu.
Varfurile bradului de Craciun in forma de stea simbolizeaza noroc si realizarea tuturor visurilor. Steaua are o semnificatie religioasa, amintind de cea care a aparut pe cer la nasterea lui Isus.
Vascul este planta cu cea mai veche traditie in sarbatorirea iernii. Ea este folosita in ornarea casei avand puteri tamaduitoare. La unele popoare simbolizeaza pace si armonie. Sarutul sub vasc aduce armonie si intelegere si face mai puternica iubirea din cuplu.

Leave a Reply