Inside your brain

Inside your brain

Peste zece ani, cercetatorii vor putea sa construiasca creiere artificial, dar nimic nu poate egala performantele “masinariei” care intra in repaus inainte ca tu sa faci o greseala sit e ajuta sa promovezi la job.
Creierul tau guverneaza o paleta larga de sentimente, emotii si trairi si, da, are propriul lui drept de veto. Creierul tau, al meu, al nostru al tuturor nu poate rezista in fata dulciurilor, dezvolta mai multe tipuri de memorie (pe termen scurt, spre exemplu, retine doar numere formate din pana la maximum sapte cifre), se poate regenera si are o preferinta pentru verde. Concluzia? Atata timp cat il cunosti asa cum trebuie, poate fi cel mai bun prieten.

Notiunile de baza. Creierul este centrul sentimentelor, emotiilor si dorintelor si este constituit din peste 10.000 de celule nervoase. Activitatile creierului implica modificari de ordin electric si chimic in interiorul neuronilor. De fiecare data cand este “atins” un neuron, el transmite un impuls sau un mesaj nervos similar curentului electric. In functie de directia, de sursa mesajelor si de numarul lor, fiecare centru al creierului le examineaza sau le transmite unei alte portiuni unde vor fi procesate.

Putina psihologie. Mania, tristetea, teama sau dezgustul sunt reglate de amygdala.

Constiinta de sine izvoraste din lobii frontali. Sentimentul constiintei de sine se formeaza la aproximativ 18 luni de viata.

Bucuria. Este declansata atunci cand amygdala (responsabila cu sentimente de sorginte negativa) este suficient inhibata cu ajutorul diferitelor activitati practice. Bucuria si multumirea de sine sunt antrenate in activitati in zona anterioara a lobilor frontali. Sentimentul de bucurie se datoreaza unei substante chimice numite dopamina.

Intelegerea diferitelor limbi. Este determinata de Aria Wernicke din encefal, localizata in lobul temporal, langa cel parietal. Vorbirea este determinata de cortexul motor, mai precis de Aria Broca.

Memoria de lunga durata. Este “inmagazinata” in hipocampus pentru un numar semnificativ de ani, amintirile fiind redate de cortex si clasificate de cortexul frontal.

Leave a Reply