
N-ai chef de munca si te uiti mereu la deadline-uri? Seful iti reproseaza ca nu te mai implici in proiectele echipei? E clar: inamicii eficientei iti dau tarcoale!
Statisticile arata ca peste 60% dintre angajatii declarati ineficienti la locul de munca invoca drept motiv conflictele cu sefii ori colegii. Specialistii sustin ca un mediu de lucru ostil face ca mintea angajatului sa se concentreze asupra conflictelor cel putin 40% din timpul petrecut la birou. Pe langa neintelegeri, s-au mai dovedit si cauze ale ieficientei si pauzele dese, comparatia cu ceilalti colegi, salariul mic si Internetul.
Pauzele lungi si dese? Contrar zicalei, cauzele lungi si dese nu par a fi cheia marilor succese. Studiile arata ca cei care petrec mai mult de o ora din timpul programului in pauza risca a fi angajati ineficienti. Sunt recomandate pauzele dozate, la fiecare ora de munca, maxim zece minute. Foloseste timpul eficient, iesind in curte la soare, plimbandu-te si stand departe de monitorul calculatorului.
Sa moara capra vecinului. Pauzele de cafea s-au dovedit a fi cel mai bun pretext pentru barfa. Atunci poti afla cine ce salariu are, cine ii face cafeaua sefului sau cui I se fac favoritisme. Practic, compararea cu ceilalti colegi poate face munca ineficienta. De ce sa te “dedici” prea mult daca ceilalti au un calculator mai bun sau sunt mai bine vazuti de sef?! Pentru a-i ajunge din urma! Apoi, trebuie sa iei in calcul si motivele pentru care ai ramas “codasa”.
Coleg, coleg, da branza-i pe bani! Totul pana vine vorba de salariu. Aici lucrurile se rup. De ce are colegul salariul mai mare? De ce primeste mai multe bonusuri? De ce poate pleca in concediu cand vrea? Cu gandul la aceste intrebari, angajatii pierd timp pretios din programul de munca. De cele mai multe ori, gandurile se transforma in barfa, scenarii si apoi frustrari. Majoritatea angajatilor nemultumiti tind sa isi caute un alt loc de munca inainte de a analiza care sunt cauzele nemultumirii lor si ce ar putea face pentru a fi inlaturata.