Zeci de diete te imbie la tot pasul, dar stii care este cea mai potrivita pentru tine?
Programeaza-te la nutritionist daca: ai probleme cu greutatea si te deranjeaza din punct de vedere estetic. Ai o problema de sanatate aparuta in urma greutatii corporale mari. Vrei sa inveti sa mananci sanatos.
De ce sa apelezi la un nutritionist?
Pentru ca fiecare organism este unic; daca iei o dieta hiperproteica si o aplici unei persoane care are probleme renale, cu siguranta ii vei cauza niste neplaceri si ii vei agrava starea de sanatate. E posibil sa ti se potriveasca, dar alte trei s-ar putea sa iti faca mai mult rau. Pentru ca un nutritionist iti intocmeste o dieta personalizata, bazata pe modul tau de viata.
Inainte de control. Nu uita de analizele medicale generale, pentru a-ti evalua starea de sanatate!
Dieta personalizata. Daca nu ai nicio problema serioasa de natura medicala, nutritionistul iti va face o scurta evaluare a starii tale generale. Nu te speria, intrebarile sunt legate de datele personale, greutatea cea mai mica si cea mai mare pe care ai avut-o, afectiunile de care ai suferit sau suferi si antecedentele din familie, pentru a se stabili daca exista potential genetic de dezvoltare a unor boli.
Vei mai fi intrebata si despre programul pe care il ai, tipul de munca, bugetul de care dispui si, nu in ultimul rand, de alimentele tale preferate. Sirul lung de intrebari nu reprezinta curiozitatea nutritionistului, ci este o modalitate prin care acesta cauta sa te cunoasca mai bine, pentru a-ti putea alcatui o dieta personalizata. Toate aceste detalii sunt discutate intr-o singura intalnire care dureaza intre 20 de minute si o ora si jumatate. Va trebui sa revii dupa o saptamana sau doua pentru o noua discutie, de data aceasta referitoare al cum ai evoluat in raport cu kilogramele pierdute.
Trei sfaturi de aur.
Descrie in detaliu ceea ce iti doresti si fii sincera! Nu incerca niciodata sa eviti detalii importante.
Fii corecta cu tine insati si ofera toate informatiile pe care ti le solicita nutritionistul.
Pentru a evita plictiseala, schimba-ti dieta saptamanal sau o data la doua saptamani (cu ajutorul specialistului, desigur).