Evoluția dispozitivelor portabile de stocare a datelor

În ultimele decenii, dispozitivele portabile de stocare au evoluat foarte mult, în special în ceea ce privește capacitatea de stocare. Există multe forme de dispozitive portabile de stocare, dintre care multe au fost derivate din modele originale. De exemplu, standardele pentru cardurile SD au fost o îmbunătățire față de Cardul Multi-Media-Card (MMC). Mai jos este o listă cu cele mai populare dispozitive portabile de stocare pe an în ordine crescătoare:

Floppy disk
Floppy-urile, denumite și dischete, sunt dispozitive de stocare magnetice. Discheta nu este primul mediu de stocare pentru copierea de rezervă a datelor, dar este considerat cel mai vechi dispozitiv portabil de stocare a datelor. Astăzi acestea sunt în prezent în circulație, deoarece au fost înlocuite cu medii de stocare mai mari, cum ar fi unitățile flash USB și hard disk-urile portabile USB.

Floppy-urile au fost introduse pentru prima dată în 1971 ca un mediu de stocare de 8 inch sau 200 mm, produse de IBM. Floppy de 8 inch au avut o capacitate de stocare de doar 80KB. În 1976, Wang Laboratories a creat o dischetă mai mică, mai portabilă, de 5¼ inch sau 133 mm, cu o capacitate de stocare de 1,2MB.

Șase ani mai târziu, Sony a introdus o dischetă de 3,5 inch în 1982, cu o capacitate de stocare de 1,44 MB, care a câștigat aprobarea Comitetului pentru industria Microfloppy. Floppia de 3,5 inci a fost mai durabilă și a apărut cu un capac metalic alunecător pentru a proteja suportul magnetic de praf sau resturi.

Compact Disc
Compact disc este un dispozitiv de stocare optic care a fost introdus pentru prima dată în 1982, care oferă o capacitate de stocare de 450 de ori mai mare decât discheta. Odată cu introducerea discului compact, s-a născut epoca jocurilor CD. Primul disc compact a venit cu o capacitate de stocare de 650 MB, câțiva ani mai târziu a fost introdus un disc compact de 700 MB.

Zip Disk
Zip disk-ul a fost introdus pentru prima dată de Iomega în 1994 cu o capacitate de stocare de 100 MB, care a fost de aproape 70 de ori mai mare decât o dischetă și o rată de transfer de date de 1 MB / s, dublu față de rata de transfer a unei dischete . Mărimea de stocare a datelor de pe discul Zip a fost ulterior mărită la 250 MB și apoi 750 MB care a depășit discul compact cu o capacitate maximă de stocare de 700 MB.

Jaz Disk
Discul Jaz a fost creat inițial de Iomega în 1995. Atât discul Jaz cât și Jaz Drive au fost aproape identice cu discul Zip; O diferență majoră a fost capacitatea de stocare. Când a fost introdus pentru prima dată discul Jaz a avut o capacitate de 1GB, acesta a fost mai târziu crescut la 2GB.

Flash Drive USB
Unitatea flash USB a fost inventată în 1999. A fost una dintre cele mai importante invenții după discheta de 1,44 MB din cauza capacității sale de a porni de pe o cheie USB și de a actualiza, de asemenea, BIOS-ul unei plăci de bază.

Carduri de memorie Secure Digital (SD)
La fel ca și unitatea flash USB, cardul de memorie Secure Digital Standard a fost introdus și în 1999, înlocuind Cardul Multi-Media (MMC). Cardurile de memorie SD vin în 3 dimensiuni sau formează factori care sunt:

Dimensiune originală sau standard
Dimensiune Mini
Micro dimensiune
Capacitatea de stocare a cartelei SD variază de la un minim de 16 MB până la o capacitate maximă de stocare de 2 TB.

Unități de hard disk externe sau unități hard disk USB
La fel ca cardurile de memorie SD și unitatea flash USB, hard diskul extern USB a fost introdus și în 1999. Nu este același lucru cu hard discurile interne găsite în computere. Unitățile externe USB utilizează o tehnologie de memorie flash pentru stocarea datelor în format electronic, în timp ce hard disk-urile interne, găsite în computere, stochează date magnetice pe un platou rotativ. USB hard disk-urile externe au în prezent o capacitate maximă de stocare de 20TB.

Disc Blu-Ray
Primul prototip Blu-ray Disc a fost introdus în octombrie 2000, dar a fost lansat oficial în 2006. Este următoarea generație de format disc optic cu stocare de înaltă densitate. Discurile Blu-ray au venit pentru prima oară cu capacități de stocare de 25 GB (un singur strat) și 50 GB (dublu strat). Astăzi, capacitatea maximă de stocare este de 1 TB până la 2 TB.