Efecte negative ale folosirii solarului de bronzat

Efecte negative ale folosirii solarului de bronzat

Solarele de bronzare sunt adesea folosite în scopuri cosmetice, în special în rândul adolescenților și adulților tineri. Ele emit raze ultraviolete, numite raze UV. UVA și UVB sunt ambele raze periculoase care afectează straturile profunde și superioare ale pielii. Atunci când pielea este expusă la aceste raze UV, celulele melanocitare produc melanină, un pigment maro care întunecă pielea. Acesta este modul în care pielea încearcă să se protejeze de alte daune. Expunerea excesivă poate duce la probleme cum ar fi cancerul de piele și ochi, iar solarele de bronzare sunt considerate nesigure de organizații precum Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente, Organizația Mondială a Sănătății și Academia Americană de Dermatologie.

Cancer de piele

Atunci când pielea este expusă la radiații UV, enzimele sunt declanșate pentru a repara daunele. Cu toate acestea, nu toate enzimele repararea leziunile cutanate; In loc, unele dintre ele muta si cresc riscul de cancer de piele, cum ar fi carcinomul cu celule scuamoase, carcinomul celulelor bazilice si melanomul. Potrivit Fundației pentru Cancerul de piele, doar o arsură severă în timpul copilariei sau un total de cinci arsuri de soare într-o viață, dublează mai mult de șansele de a dezvolta melanom, cel mai mortal tip de cancer de piele. Oamenii mai tineri sunt cel mai expuși riscului acestei complicații. De fapt, utilizarea unui solar de bronzare înainte de vârsta de 35 ani crește riscul de a dezvolta melanom cu 75%.

Probleme oculare

Razele UV afectează nu numai pielea, ci și ochii. Cancerul de ochi, cunoscut și ca melanomul ocular, este o consecință potențială a expunerii excesive la radiații UV. Unele condiții oculare care se pot dezvolta din utilizarea paturilor de bronzare sunt tratabile, cum ar fi fotokeratita și fotoconjunctivita, inflamația corneei și a conjunctivei. Cu toate acestea, pot apărea și probleme cronice oculare. Acestea includ cataracta, o boală oculară care cauzează afectarea vederii și pterigiu, o creștere asemănătoare cărnii pe suprafața ochiului. Tumorile se pot dezvolta și pe suprafața ochiului.

Îmbătrânire

Bronzul și arsurile solare provoacă fotosensibilizarea, un termen care se referă la îmbătrânirea prematură a pielii datorită expunerii la radiațiile UV. Pielea dezvoltă de obicei o textura similară cu pielea și ridurile; Se pot dezvolta pete de piele și pete solare. Unele raze UVA, care afectează straturile mai profunde ale pielii, sunt responsabile pentru acest efect negativ.

Alte efecte

Solarele de bronzare care nu sunt suficient de curățate și dezinfectate între utilizări pot duce la răspândirea unor boli cum ar fi infecțiile cu stafilococi și unele boli cu transmitere sexuală. Expunerea excesivă la radiațiile UV poate, de asemenea, să afecteze sistemul imunitar, ceea ce face organismul vulnerabil la boli. Deoarece multe efecte ale utilizării paturilor de bronzare nu sunt imediat vizibile, cum ar fi cancerele, problemele cronice ale ochilor și fotosanitul, indivizii se plasează chiar mai mult în pericol, continuând să folosească solarele în absența oricăror efecte dăunătoare.