Borsul nu este numai ingredientul minune al mancarurilor, ci si un bun energizant! Copilaria multora dintree noi a insemnat si intalnirea saptamanala cu “tanti care face bors”, o doamna de prin vecini care se indeletnicea cu prepararea si comercializarea lui, sursa multor gospodine pentru pretioasa licoare. Cu un gust acrisor incofundabil, intepator la limba si tulbure ca o bere nefiltrata, borsul are nu numai proprietati culinare , ci si tamaduitoare.
Trezirea cu bors
Medicina populara romaneasca ii cunoaste calitatile inca din vremuri mult trecute. Preparat din tarate curate din grau, borsul era folosit ca metoda de prim ajutor pentru revenirea starii de betie. Se spune ca mai multe cani cu bors consumate in timp relativ scurt au capacitatea de a-ti reda simturile si echilibrul daca ai pierdut numarul paharelor de alcool consumate. In plus, te trezeste din mahmureala si taie greata, eliminand mai rapid alcoolul din sange.
Energizant si depurativ
In special primavara, cand organismul este sufocat de toxinele acumulate pe timpul iernii din cauza alimentatie bogate in preparate de porc si a lipsei aportului de legume si fructe, este foarte indicata o cura cu bors. Bea cate 2 pahare , de 3 ori pe zi, pentru eliminarea toxinelor, dar si pentru energizare. Este foarte bogat in vitamine, calciu, magneziu si seleniu. Ajuta la scaderea glicemiei in cazul persoanelor care sufera de diabet, dar si la reglarea somnului. In cazul afectiunilor hepatobiliare, bea cate o cana de bors cu vreo 10 -15 minute inainte de fiecare masa pentru favorizarea digestiei.
Bors facut in casa
Ingrediente: 1 cana de husti( drojdia sau mai bine-zis zatul care se lasa pe fundul borcanului cand faci bors). Daca nu ai husti, pentru ca faci pentru prima oara bors, foloseste 2 linguri de drojdie de bere; 500 g de tarate, 300 g de malai, 1 lamaie, 2-3 felii de paine neagra, 4 -5 frunze de visin, cateva frunze de leustean, 5-6 l de apa.
Mod de preparare: fierbe mai intai apa, apoi pune intr-un borcan mai mare, de muraturi, toate ingredientele. Toarna deasupra apa fierbinte si adauga frunzele de visin si leustean. Dupa 2-3 zile, daca borcanul este tinut la caldura, borsul este tocmai bun de folosit.