Despre superstitii

Despre superstitii

Interpretarile etnologice ale superstitiilor sunt foarte diferite, existand totodata mai multe ipoteze ale originii sale.

Oglinda sparta.

In legendele grecesti apare tema oglindei sparte, ce face ca tinerele sa fie blestemate sa nu se casatoreasca. In folclorul iberic si anglosaxon se vorbeste de oglinda sparta ca despre un semn al diavolului care va rapi un suflet. Actual, in cele mai multe culturi europene, oglinda sparta semnifica 7 ani in care fata ce locuieste in acea casa va avea cununiile legate. Legatura dintre oglinda sparta si cifra 7 nu a fost elucidata. Una dintre ipoteze ar fi ca in credintele ereticilor din coloniile romane din centrul Europei, cifra 7 era considerata ghinionista, iar tot ceea ce era rau era legat de cifra 7. Incercarea de elucidare a misterului acestei superstitii a apartinut cercetatorilor britanici in stiinte comportamentale. Acestia au dovedit ca oglinda sparta este in realitate legata de evenimentele neplacute ce se petrec in casa unde oglinda se sparge. In ciuda acestor constatari, lucrurile se pare ca stau mult mai simplu decat ne-am imaginat. Cercetatorii au descoperit ca starea de iritabilitate si nervozitate a celui care a provocat accidental sau voit spargerea oglinzii este cauza neplacerilor in lant, care aveau sa se petreaca dupa eveniment, chiar daca parea a fi calm si sigur pe sine. Asadar, lantul de neplaceri cauzate de dezechilibrarea psihica a unui anume individ a intarit credinta in mitul superstitiei.

Soareci in vis.

Soarecii, in vis apar ca o tema a nenumarate superstitii ce prevesteau raul la persani si semiti. Hipocrate spunea ca soarecii in vis apar ca o avertizare pentru cei care sunt deja bolnavi, si ar urma ca boala sa se manifeste ori sa-i doboare. In zona est-europeana si balcanica, inclusiv Romania, soarecii in vis apar ca o superstitie legata mai mult de sexualitate si temerile feminine in ceea ce priveste procrearea. Interpretari ale soarecilor in vis in Romania: esti insarcinata cu cineva cu suflet; vei avea un copil posedat; vei naste o fata care va fi posedata; esti blestemata sa nasti copii care pot deveni strigoi.

Older Post

Leave a Reply