
Mirosurile neplacute sunt o amenintare serioasa pentru imaginea noastra. Din fericire, avem la dispozitie numeroase arme de aparare impotriva lor.
Mirosurile dezagreabile sunt mereu un subiect stanjenitor, pe care evitam sa-l abordam in public. Si totusi, se intalnesc la tot pasul: fiecare dintre noi a simtit, la un moment dat, miros de transpiratie pe bluzita, un miros neplacut de pantofi, diverse miresme prin autobuz sau s-a vazut in situatia sa ceara de urgenta unor prieteni o guma de mestecat. Rezolvarea si prevenirea acestei probleme sunt importante nu doar pentru sanatate, ci si pentru viata noastra sociala, pentru a nu ne expune la situatii penibile, care ne pot afecta serios imaginea.
Un sarut si doar atat
Respiratia urat mirositoare (halitoza in limbaj de specialitate) este impartita in trei categorii: halitoza temporara, cea persistenta si pseudohalitoza (sau halitofobia). Daca iti fac pofta niste feluri de mancare cu ceapa, usturoi sau alte condimente cu miros puternic si nu te poti abtine de la ele, atunci putem vorbi de halitoza temporara. Aceasta este provocata de consumul alimentelor care au un miros neplacut, de consumul de alcool sau de administrarea medicamentelor care contin numiti compusi chimici, cu un miros neplacut. Tips: o poti combate usor cu pasta de dinti, apa de gura, guma de mestecat sau daca renunti sa consumi produsele pe care le-am enumerat.
Ce miroase asa?
Halitoza persistenta, pe de alta parte, apare in 90% din cazuri ca urmare a unor afectiuni ale cavitatii bucale. Cand in cavitatea bucala exista carii, probleme gingivale sau cand nu este mentinuta o igiena orala corecta, cantitatea de bacterii creste. Ele actioneaza imediat in defavoarea ta: se multiplica, descompun resturile alimentare si elimina apoi substante volatile, cu un miros neplacut. Tips: de cele mai multe ori, respiratia neplacut mirositoare este determinata de afectiunile cavitatii bucale. Prin urmare, persoana care te poate ajuta in acest caz este medicul dentist.