Datini, obiceiuri si simboluri de Paste

Datini, obiceiuri si simboluri de Paste

Pastele este cea mai importanta sarbatoare crestina a anului. De Pasti se sarbatoreste invierea lui Iisus, fiul lui Dumnezeu. Pastele este o sarbatoare a tuturor crestinilor care simbolizeaza biruinta omenirii asupra suferintei.

Ouale vopsite

Astazi, pentru cei mai multi dintre noi, ouale rosii sunt simbolul jertfei supreme a Mantuitorului care marcheaza celebrarea celei mai mari sarbatori a lumii crestine: Pastele. Marturie a sangelui varsat de Iisus rastignit si batjocorit pe cruce, ouale rosii exprima insa, prin semantica cromaticii lor, bucuria Invierii Domnului, prefigurand astfele acest incredibil miracol.

Lumanarea de Inviere

In noaptea de Inviere fiecare credincios poarta in mina o luminare, pe care o va aprinde din lumina adusa de preot de pe masa Sfintului Altar. Aceasta luminare este simbolul Invierii, al biruintei vietii asupra mortii si a luminii lui Hristos asupra intunericului pacatului.

Mielul

Mielul este simbolul Domnului Iisus Hristos, care s-a jerfit pentru ieratarea pacatelor noastre.

Crucea

Este simbolul iubirii lui Dumnezeu pentru oameni, simbolul jertfei lui Iisus Hristos pentru salvarea omenirii.

Iepurasul

Acesta este un vechi simbol german care provine de pe vremea festivalurilor pagane. El simbolizeaza fertilitatea, primavara.

Pasca

Gospodinele coc, o singura data pe an, de Sfintele Pasti, pasca. Aceasta are o forma rotunda, pentru ca se crede ca scutecele lui Hristos au fost rotunde. Avand la mijloc o cruce, pasca este impodobita pe margini cu aluat impletit.

Leave a Reply