Cum sa devii coach

Cum sa devii coach

Poti cu usurinta sa ghicesti gandurile celorlalti, si iti vin idei despre ce ar trebui sa faca? Apuca-te de coaching. Coach, in limba engleza, inseamna antrenor. Indiferent ca e de fotbal sau de sah.

In cazul acesta, este vorba de un antrenor personal, care te ajuta sa obtii succesul. El stie etapele pe care trebuie sa le parcurgi pentru a-ti indeplini un anumit scop si te supervizeaza pana reusesti. Poti sa apelezi la un coach daca vrei sa-ti depasesti o anumita problema concreta din viata ta, cum ar fi: frica de a vorbi in public sau tristetea de pe urma unei despartiri. In acest caz ceea ce faci se numeste “life coaching”.

Priveste si invata

De exemplu, pentru inceput, avem de lucrat cu un grup de angajati la o clinica de stomatologie. Sunt niste tehnici speciale, care te invata sa renunti la o convingere veche si limitativa, pentru a o inlocui cu alta, mai productiva. Participantii asista la un training unde le sunt prezentate metodele respective-partea teoretica, precum si o demonstratie. Apoi, in calaitate de coach trebuie sa observi si sa ghidezi din cand in cand ca sa le raspunzi la intrebari. Totul e sa intelegi tehnica si s-o aplici. E uimitor cat de rapid pot sa apara rezultatele.

Coach-ul te vede

Apoi, trebuie sa observam activitatea unuia dintre medicii din clinica, cu scopul de a-i da niste repere pentru imbunatatirea stilului de comunicare cu pacientii, asistentele si ceilalti colegi. Adica, de-abia dupa ce asistam la cateva consultatii si ne familiarizam cu stilul lui de munca putem sa-i dam un feedback in legatura cu ce ar fi minunat sa-si dezvolte si la ce ar fi mai bine sa renunte. M-am exprimat diplomatic? In calitate de coach, e neaparat sa stii sa o faci! Apoi, coach-ul te cam “citeste” dintr-o privire. Felul in care te prezinti, tonul vocii si modul in care ii strangi mana, cum relationezi cu ceilalti ii dau acestuia o multime de amanunte despre tine. Adevarul este ca doar o carte despre limbajul trupului nu e de ajuns.

Cursuri de coaching

Si totusi, cum ajungi coach? Dupa ce te-ai convins ca ai aptitudini, cauti pe internet si pe toate caile pe care le cunosti cursuri si formari. Multe dintre acestea sunt sustinute de antrenori specializati, care vin din strainatate si sunt acreditati de diferite asociatii si fundatii. Cum iti faci reclama? Iti faci relatii in firme mari, unde poti gasi clienti pentru business coaching. Pentru life coaching te poti promova pe internet, dar 90% din clienti vin din recomandari.

Leave a Reply