Craciunul – simboluri si traditii

Craciunul – simboluri si traditii

Pe data de 25 decembrie, crestinii din intreaga lume celebreaza salCraciunul, Sarbatoarea Nasterii Domnului. Atunci, cei trei magi de la Rasarit au vazut o stea luminoasa pe cer si, strabatand cale lunga pentru a o urma, au ajuns la Bethleem, aducandu-I Mantuitorului, in dar, aur, smirna si tamaie.

Semnificatia religioasa a Craciunului este nasterea Mantuitorului Iisus Hristos, fiul lui Dumnezeu trimis pe pamant sa ajute oamenii sa devina mai buni, mai credinciosi, mai ingaduitori. Craciunul este o perioada puternic incarcata emotional, sarbatorita pe 25 decembrie, cand sufletul oamenilor devine mai bun, cand intre oameni este mai multa pace si bunavointa. Toate traditiile si decoratiunile de Craciun au un simbol si o semnificatie aparte. Atmosfera care ne invaluie in preajma acestei Sarbatori induce in noi o stare de relaxare, fericire, multumire, recunostinta, numai sentimente pozitive.

Odata cu apropierea sarbatorii Nasterii Mantuitorului, o serie de obiecte si personaje ne insotesc pretutindeni in aceasta perioada puternic incarcata de semnificatii.

Ieslea: reprezinta locul de nastere al Mantuitorului Iisus Hristos. In zilele noastre, in anumite tari din Europa Meridionala exista traditia ca in Ajunul Craciunului sa se pregateasca o iesle asemanatoare cu cea traditionala confectionata din lemn si ghips.

Pomul de Craciun a devenit un simbol doar în secolul al XIX-lea, simbolizand nasterea si nemurirea. Pomul de Craciun îl simbolizeaza pe Christos ca fiind Pomul Vietii, în timp ce lumanarile îl reprezinta pe Christos însusi ca fiind Lumina Lumii – si uneori sufletele si Soarele, Luna şi stelele Pomului Cosmic. Merele (înlocuite de jucării) au fost folosite pentru decor simbolizand marul Pomului Cunoaşterii.

Simbolul lumanarii reprezinta Lumina Divina a lui Iisus – Lumanarea aprinsa are semnificaţie în multe religii si culturi ca simbol al luminii, al vieţii şi spiritualitatii, dar are o importanţa particulara în crestinism unde simbolizeaza Lumina Divina a lui Christos si însasi credinta. Lumanarile aprinse de credinciosi în faţa altarelor pot simboliza sufletele celor plecati sau o cerere de iluminare a celui care se roaga. În antichitate, obiceiul de a purta lumina în faţa marilor personaje pentru a le lumina drumul constituia o dovada de onoare.

Leave a Reply