Corsetul, dovada ca frumusetea cere sacrificii

Corsetul, dovada ca frumusetea cere sacrificii

Una dintre cele mai contestate si admirate obiecte vestimentare, corsetul n-a lipsit niciodata din colectiile marilor designeri.  Cum a fost reinterpretat secole de-a randul si ce sta in spatele acestei sofisticare piese vestimentare?
Corsetul la inceputuri. Moda taliei subtiri s-a nascut inca din secolul al XV-lea. Primul corset a aparut in Creta, ca obiect de lenjerie intima ce nu acoperea bustul, ci doar talia si coastele. Acesta era confectionat din doua bucati de panza groasa, legate de un snur, iar balenele erau din ose de balena sau din trestie. Modelul corsetului a evoluat treptat, de la cel din perioada renascentista, inspirat din armura medievala, pana la corsetele foarte stranse din perioada baroca, purtate deasupra rochiei si avand rolul de a marca talia. Pe atunci, mijlocul pus in evidenta de un corset extrem de strans era un trend respectat cu strictete de majoritatea femeilor.  Si chiar daca rigiditatea acestuia provoca adesea lesin, doamnele aveau pregatite in geanta saculete de saruri cu miros intepator, pentru a-si reveni rapid. Unul dintre cele mai sexy obiecte vestimentare ce tine de lenjeria intima, corsetul a redevenit o piesa de rezistenta.

In colectiile haute-couture este reinventat succesiv, fie ca piesa in rochii elegante, topuri asortate la jeansi sau combinatii cu fuste sau pantaloni.

Un top… in top. Fie din matase, fie din satin, cu aplicatii de cristale Swarovski ori de perle, impletit in broderii elegante, corsetul are rolul de a modela trupul, de a sustine sanii si a contura perfect talia. De la celebra scena din filmul “Pe aripile filmului”, cand doica lui Scarlet O’Hara ii strangea corsetul tinerei de la 16 pentru un trup de viespe, si pana in vremea noastra, cand staruri ca Beyonce, Kylie Minogue ori Madonna folosesc corsetul in concerte este doar un pas. Corsetul constituie un arsenal de seductie al femeii si va fi mereu in top. Taieturile romantice, modelele cu fundite aplicate, se completeaza astazi cu stilul avangardist, rigid combinat cu armura ori piele.

Leave a Reply