Coordonatele jobului ideal

Coordonatele jobului ideal

In loc sa te plangi ca aptitudinile tale nu sunt apreciate in tara, poti lua drumul strainatatii. Dar inainte de asta, afla care sunt obiceiurile si etichetele de pe Glob!

“De ce m-as intoarce in Romania? Ca munca mea sa nu fie apreciata si sa mi sa spuna ca am pretentii exorbitante? Mai bine aici.” Cam asa incepe o discutie pe care o ai cu prietenele tale stabilite in strainatate. Cu siguranta si tu te-ai gandit la o asemenea posibilitate, dar te-ai temut de schimbare.

Colegul dupa tara se cunoaste

Deschisi si prietenosi sunt oamenii din Thailanda, Irlanda si Egipt. In aceste tari “munca in echipa” nu e doar o sintagma care da bine la CV, ci o realitate. Astfel ca, dupa ce tanjesti dupa o atmosfera placuta, cu oamenii saritori la nevoie, ele sunt variantele ideale. Ca sa-ti poti da seama cum este mediul de lucru din alte tari, e de ajuns sa te uiti la gradul de dezvoltare economica. Cu cat o tara este mai dezvoltata, cu atat angajatii sunt mai individualisti si mai putin prietenosi ca cei de peste granita.

Cine e seful?

Seful este considerat mai mult coleg decat autoritate in Olanda, tarile scandinave si Statele Unite ale Americii. Cu cat ierarhiile sunt mai slab definite, cu atat ideile individuale sunt mai pretuite intr-un proiect, dar odata cu acceptarea lor vine si preluarea intregii raspunderi. Daca pui in schimb pret pe opinia unui superior si nu-ti doresti sa-ti asumi intreaga responsabilitate, atunci tari precum Malaezia, Venezuela sau Japonia sunt ideale pentru tine.

Si bonusurile cui raman?

Fata de Romania, in Franta si Germania, dar si in tarile scandinave se pune accent vadit pe formarea profesionala. In Anglia, de exemplu, tendinta este de a pune promovarea si evolutia in cariera inaintea maririi salariale. In Germania, exista un asemenea sistem elaborat de apreciere a cadrelor si de gestiune a carierelor.

In Franta, numarul orelor de munca pe saptamana este de 35. Foarte multe dintre femeile cu copii lucrand cu norma de 85%, au miercurea libera si se pot ocupa asa mult mai eficient de familie. Tot un program lejer de lucru au si angajatii din Spania, Portugalia si America de Sud, care pe langa un tempo mult mai lent de lucru, isi pot lua pauze neprogramate, de relaxare, intre sarcinile zilnice.

Leave a Reply