Coming out

Coming out

Se intampla uneori ca o fata sa fie atrasa de fete sau un baiat de baieti. Nu e nimic anormal sau bolnav in asta, sunt doar altfel decat majoritatea. Dar cum faci acest lucru public?
Ce inseamna coming out? Poate ca ai mai auzit sintagma, dar n-ai stiut exact ce este. Coming-out inseamna cand incepi sa faci public faptul ca esti homosexual, lesbiana sau bisexual, cand nu te mai feresti sa ascunzi, ci le povestesti oamenilor din jur despre preferintele tale sexuale.

Cu alte cuvinte, in momentul in care ti-ai descoperit natura sexuala, va veni clipa in care nu vei mai putea tine secret, pentru ca ascunderea permantenta a genului acesta de informatie te costa de regula multa energie. Insa dezvaluirea preferintelor sexuale nu este un lucru usor, pentru ca exista pericolul ca cei din jur sa reactioneze negativ. Cum s-o faci, deci?
Accepta-te tu insati intai. Un coming out incepe prin a recunoaste si a accepta tu insati ca esti lesbiana/bisexuala etc. Inainte de a incepe sa povestesti tuturor despre acest lucru, trebuie sa ai o senzatie buna cand te gandesti la asta, nu de jena sau de rusine, sa te fi impacat cu aceasta idee – in felul asta nu te va afecta atat de tare o eventuala reactie negativa din partea celorlalti. Pentru inceput este bine sa intri in legatura cu alte persoane homosexuale. Au aparut intre timp tot felul de organizatii si grupuri de intrajutorare si este bine sa te informezi despre existenta lor pentru sustinere in fata reactiei negative a celor ce nu te inteleg. De asemenea, poti afla de la ei felul in care au ales sa-si faca fiecare coming-out-ul.

Alege-ti cu grija persoana careia ii vei impartasi pentru prima oara acest lucru, o persoana care sa nu aiba prejudecati vizavi de homosexualitate si care stie sa pastreze un secret – daca nu vrei sa te trezesti a doua zi ca vorbeste tot targul despre asta inainte ca tu sa le poti spune. Iar pe masura ce o vei spune cat mai multor persoane, va deveni tot mai simplu.

Leave a Reply