Cele mai des intalnite fobii

Cele mai des intalnite fobii

aIn literatura de specialitate se enumera peste 600 tipuri de fobii. Cele mai des intalnite fobii, precum frica de spatii inchise sau deschise, de apa, de a zbura, de sange etc afecteaza unul din zece oameni, mai ales femeile. Doar 20% din fobiile adultilor dispar de la sine. Fobiile copiilor trec cu timpul, dar pot reaparea la maturitate. Remediul consta in tratamente medicamentoase, dar si in terapia prin care pacientii sunt expusi la ceea ce ii sperie , pana cand frica dispare cu totul.

Ideea ca fobiile sunt dobandite in urma unor modele comportamentale ori a unor evenimente neplacute este acceptata de o mare parte a psihologilor. Fobiile sunt privite ca rezultat al unor experiente prost invatate, in cadrul carora un fapt relativ inofensiv este asociat cu ceva neplacut. Din cauza acestei asocieri, un obiect inofensiv sau un loc absolut neutru poate ajunge sa genereze frica si sa fie privit cu groaza. De regula, spaima se extinde cand obiectele si locurile in cauza prezinta trasaturi comune: cineva care a ramas blocat in lift la serviciu ajunge sa se teama de orice lift sau cel care a fost muscat de un caine risca sa se teama fata de toti cainii.

Efectele fobiei: senzatii usoare de neliniste, pana la comportament obsesiv, aberant.
Cercetatorii au ajuns la concluzia ca intre 2 si 4% din populatia Terrei sufera de cele mai diverse si neasteptate fobii. Toti acesti oameni trec relativ neobservati, atata timp cat nu sunt in preajma obiectelor “interzise”. Orice lucru insa poate deveni pentru ei obiect de teama: o banala coala de hartie, vorbitul in public, o culoare sau orice altceva. Practic, viata lor se transforma intr-un veritabil calvar.

Printre cele mai bizare fobii se numara:

CLAUSTROFOBIA – frica de spatii inchise
OLFACTOFOBIA – frica de mirosuri
CROMATOFOBIA sau EREUFOBIA- frica de a nu rosi in public
ESOFOBIA – frica de lumina zilei
PEDIOFOBIA -frica de copii
AMATHOFOBIA sau SITOFOBIA – frica de alimente
ANTROFOBIA – frica de oameni
GINOFOBIA – frica de femei
ANDROFOBIA – frica de barbati
DIKEFOBIA – frica de justitie
MELOFOBIA – frica de muzica
PAPYROFOBIA – frica de hartie
FOBOFOBIA – frica de fobii
ERGOFOBIA – frica de munca
SCRIPTOFOBIA – frica de a scrie in prezenta unei alte persoane
CHAETOFOBIA – frica de par
ONCOFOBIA – frica de cancer
FOBIA SOCIALA – teama de a aparea si mai ales de a vorbi in public
AGORAFOBIA – frica de spatii deschise sau aglomerate(in greaca, “agora” inseamna piata). Prin aceasta se mai intelege frica de inaltimi, de a sta la rand, de a traversa un pod, de a calatori cu autobuzul, cu trenul sau cu masina. Cei atinsi de aceasta teama patologica pot ajunge chiar sa nu mai iasa din casa, zona pe care o considera sigura.

Leave a Reply