Ce se afla dincolo de oglinda

Ce se afla dincolo de oglinda

aOchii sunt cei care ne fac cunostinta cu lumea. Ei reprezinta contemplarea acesteia si cunoasterea , un dar de care profitam fara sa ii intelegem adevarata valoare. Consider ca afirmatia facuta de Emil Cioran conform careia “Ochii omului vad in exterior ceea ce simt in interior” este adevarata. In sprijinul acestei asertiuni voi aduce urmatoarele argumente.

In primul rand se spune ca ochii sunt oglinda sufletului. In ei vezi ceea ce te framanta in interior si invers. Cand suntem presati de o problema avem mereu impresia ca tot ce ne inconjoara comploteaza impotriva noastra. Asociem fiecare gest al persoanei de alaturi, fiecare frunza in bataia vantului, fiecare intamplare cu framantarile noastre

Deasemenea jocul loto evidentiaza foarte bine aceasta teme. Joci si incepi sa vezi in bancile din parc cifre, numeri frunzele si petalele florilor, zilele din luna aceasta, memorezi date importante si traiesti cu impresia ca numerele te urmaresc.
 

In al doilea rand elementele vizuale sunt filtrate de fiecare in parte prin propria lui sensibilitate. Sunt lucruri urate si vulgare in care gasim calitati si dulcegarii doar datorita starii noastre de beatitudine. Gesturi unice si placute pe care le consideram neadecvate in momentele noastre de frustrare.

Nu in ultimul rand consider ca superstitiile pot vorbi cel mai bine despre afirmatia lui Emil Cioran. Daca numarul 13 crezi ca iti aduce ghinion, incepi sa te impacinetezi de fiecare data cand te uiti la ceas la si 13, cand sunt 13 candidati pe loc la examenul pe care il susti, in momentul in care este ziua 13 sau ai de rezolvat 13 exercitii. Simpla intamplare devine obsesie si tot ceea ce vezi in exterior te framanta in interior.

In concluzie cred ca acea capacitate a oamenilor de a veadea intr-o pictura abstracta imagini unice si forme esentiale este o adevarata calitate insa cand aceasta devine obsesie fiecare trebuie sa revenim cu picioarele pe paman.
Uneori trebuie sa inchidem ochii pentru a putea trai.

Leave a Reply