Ce-i cu visele?

Ce-i cu visele?

Un expert in vise a estimat ca oamenii petrec doua ore pe noapte visand, acest lucru insemnand ca in medie, pe parcursul unei vieti de 70 de ani, o persoana viseara in jur de 50000 de ore (sau sase ani).

Literatura universala este plina de vise. In “Un colind de craciun”. Personajul Scrooge isi spune ca fantoma lui Marley (bineinteles, o aparitie in vis), poate fi doar “o indigestie de la friptura sau de la mustar”, si este adevarat ca indigestiile sau alte probleme fizice pot cauza vise ciudate. Patriarhii din Vechiul Testament au fost visatori la o scala cosmica: Iacob a visat o scara care ducea spre Rai; Iosif interpreta visele Faraonului.

Intr-adevar, explicarea viselor a fost, de-a lungul secolelor, un mod destul de bun de a castiga existenta. In unele societati, samanii se foloseau de vise pentru a descoperi boli, expunerea adulterului, prezicerea sarcinilor sau a vremii sau pentru a localiza animale de vanat. Sub influenta lui Sigmund Freud,in secolul XX, visele au trecut in domeniul psihiatriei si psihologiei. In zilele noastre nu se mai acorda atat de multa atentie viselor.

Pana acum se stie ca visele nu au aproape nimic in comun cu sanatatea. Totusi multi oameni au intrebari cu privire la visele lor, si continua sa creada ca visele trebuie sa aiba legatura cu sanatatea in vreun fel. Problema este ca visele – si somnul totodata – raman un mare mister. Acestea fiind spuse, sa incercam sa gasim niste raspunsuri.

Visele intrerup somnul? Deseori visam si nu ne trezim odihniti dimineata. Nu! Visele sunt o parte esentiala a somnului. Toata lumea viseaza (indiferent daca isi aduc aminte sau nu), mai putin cei cu anumite leziuni cerebrale. Somnul are patru faze, masurand dupa impulsurile din creier. Unii oameni , inainte de a se trezi au cosmaruri sau vise mai putin placute; din acest motiv nu se trezesc prea odihniti.

De ce visam?

Sunt sute de teorii. Cercetarile moderne despre vise au inceput cu Freud, care credea ca visele reprezinta dorinte neindeplinite; isi au radacinele in traumele nerezolvate in copilarie. Conform acestei idei, visele nu au functii. Daca sunt nefolositoare, atunci rationamentul dispare. De ce nu ne amintim mai mult din ele? Cu toate acestea, unii teoreticieni spun ca visele sunt retinute pentru o perioada lunga.

Cum iti pot aminti visele?

Unii oameni isi amintesc si povestesc visele cu regularitate. Dar majoritatea dintre noi uitam evenimentele de peste noapte, inclusiv visele – si nu exista niciun motiv sa-ti “pescuiesti” visele decat daca vrei cu adevarat.

Ce este un cosmar?

Cosmarurile sunt intalnite in randul adultilor si copiilor. Mai mult de 10% dintre noi avem cosmaruri cel putin o data pe luna. Stresul din viata de zi cu zi, pierderea slujbei sau un deces in familie poate cauza cosmaruri.  Nu te speria daca visezi ursi sau scene din filme de groaza. Visele nu prevad actiunile tale, ele releva dorintele tale ascunse sau descriu cu acuratete trecutul tau. Ele sunt, cum spuneam, un mister.

Older Post

Leave a Reply