Ce este avortul spontan?

Ce este avortul spontan?

Avortul spontan reprezinta desprinderea fatului de pe peretele uterului si eliminarea lui in exteriorul corpului. Pentru determinarea cauzelor se face o examinare completa: genetica, virusologica, ginecologica, biochimica, ultrasonografica etc. Uneori insa nici aceste examinari nu sunt pe deplin lamuritoare.

Care sunt semnele declansarii unui avort spontan?

Durerile intense in burta si spate.

Hemoragiile vaginale( care pot  prezenta uneori si cheaguri de sange sau fragmente ale fatului).

Contractiile uterine, de diferita intensitate.

Atentie! Pentru toate aceste simptome pot fi si alte cauze decat avortul spontan – motiv pentru care numai specialistul poate pune diagnosticul corect.

Ce trebuie facut in astfel de cazuri?

Nu amanati si adresati-va de urgenta medicului vostru de familie sau ginecologului! Pentru stabilirea prezentei unui avort spontan medicul va efectua examinarea ginecologica a colului uterin ( care in caz de avort spontan, va fi deschis cativa cm); examinarea ultrasonografica( pentru a stabili daca a avut loc avortul si daca nu au mai ramas fragmente ale fatului in uter, care apoi pot provoca diferite complicatii.

E posibil sa fi avut un avort spontan? „ Acum cateva zile povesteam cu o prietena despre anumite chestii intime. Am aflat ca ea a avut un avort instantaneu. Cu cateva zile inainte de discutie avusesem o „dereglare” ( asa a spus doctorul ginecolog la care am fost la control). Acea dereglare consta in durata mai lunga a menstruatiei ( ma tinea normal aprox. 3-4 zile, iar atunci s-a ajuns la 8 zile, ceea ce era anormal, nu?), ameteli, dureri abdominale insuportabile, cheaguri destul de mari la menstruatie si altele. Mai mentionez ca avusesem un contact sexual neprotejat cu 2 luni inainte. Am avut un avort spontan, sau nu?”  Daca ai avut ciclu menstrual sansele sa fi ramas insarcinta sunt mici.Calea cea mai sigura daca vrei sa fii sanatoasa iti recomand sa mergi la cabinet de planificare familiala, pentru a evita pe viitor stresul, panica, nelinistea generate de sex fara protectie.

Leave a Reply