
O migrena poate sa te lase cu o senzatie de suferinta ca si cum capul tau sta sa explodeze. Oamenii care sufera de migrene sunt extrem de sensibili la sunete si lumina. Un zgomot puternic sau o expunere la o lumina puternica poate provoca dureri severe de cap – migrene, alaturi de voma si greata. Femeile sunt predispuse la asemenea dureri.
O persoana suferinda de migrene experimenteaza anumite simptome inainte de migrena, cum ar fi energie intensa, sete, pofta de dulciuri, depresie, iritabilitate si probleme vizuale. O migrena poate tine pana la cateva ore si poate seca persoana de energie. Un efort prelungit s-a facut pentru a controla frecventa migrenelor. Sunt cativa factori care atrag migrenele, acestia includ expunerea subita la lumina, sunete puternice si anumite alimente. Desi nu putem controla toti factorii, putem indentifica totusi mancarea care provoaca migrenele.
Cafeaua si ceaiul ar trebui evitate de cei care sufera de migrene, la fel si alcoolul sau bauturile cocktail.
Multe alimente contin o substanta numita tiramina, un produs al proteinelor. Nivelul de tiramina este mare in alimentele fermentate. Aceste alimente pot creste presiunea sangelui care se transforma intr-o migrena. Alte substante care pot provoca atacurile migrenelor sunt octopamina, serotonina, fenilalanina si histamina. Unele exemple de alimente care contin astfel de substante sunt iaurtul, tofu, branza, spanacul, ceapa, fasolea, rosiile.
Aditivii din mancaruri provoaca numeroase migrene. Sulfitii, nitratii, aspartamul trebuie evitate, adica si mancarurile precum sosuri, sunca, hot dogul, muraturile, bacon si ardeiul. Produsele din lapte pot aduce cu ele migrene. Smantana, branza, iaurtul si laptele pot maimiza migrenele.
Alimentele bogate in zahar, fructoza si miere pot produce o crestere a zaharului in sange, urmata de o cadere. Dezechilibrul insulinei este o cauza a migrenelor, uneori. Si ciocolata, si vinul pot duce la aparitia de migrene.