Care-i treaba cu iesitul la o bere?

Care-i treaba cu iesitul la o bere?

Ma gandesc ca am putea categorisi femeile dupa reactia lor la aceasta propozitie, pe care el o rosteste raspicat, in timp ce-si studiaza freza in oglinda din hol: “ies cu baietii la o bere.”

Incep cu modelul celei sigure de valoarea si de destinul ei: femeia care zambeste, apreciind ca a fost anuntata. Are si ea propriul program, cu prietenele. Sau e recunoscatoare : in orele de linste, poate lucra. Eu le consider fericite pe cele capabile sa accepte escapadele sotului cu prietenii. Dar, la noi, reactia e generata de nemultumire, iar aceasta, de prejudeacati. Reamintesc doua : « daca iubesti, trebuie sa nu sufoci partenerul, sa ii respecti libertatea « . Cealalta  a consacrat dreptul barbatului de a iesi fara a da socoteala : « barbatul are voie ! ». Femeia fericita se bucura pentru puterea lui de a se rupe de cotidian. Ea ii permite sotului sa se bucure de libertate, fara a tine cont de propriile nazuinte. Dar si acesta e un model spre care se tinde cu greu. Cred ca nu se poate construi, este autentic.

Alt model este cel al femeii aparent fericite. Ea considera lumea o jungla in care barbatul se lupta ca sa intretina familia si merita orice rasplata. Dar si ea lupta, cot la cot cu sotul. Are si ea dreptul la o iesire fara a da socoteala ? De multe ori, femeia adopta un comportament acceptabil din punct de vedere social, dar care poate fi in contradictie cu sentimentul ei de « identitate reala ». De aceea, la multe  alte femei, aceasta banala propozitie starneste amintirea dorintelor reprimate si oportunitatilor pierdute. Aceasta este femeia nefericita. E greu de spus care ar trebui sa fie reactia femeii in fata barbatului nerabdator sa fuga cu prietenii la o bere. Din pacate, femeile nu-si aduna resurse pentru a actiona si nu a reactiona in fata oricarei probleme aparute in cuplu, chiar de la un banal pretext precum iesitul la bere cu baietii. Cu toate acestea, cum v-ar suna : « ies cu baietii la o bere. Vii ? ».

Leave a Reply