Bauturi naturale

Bauturi naturale

Ce poate fi mai potrivit pentru primele zile calde decat o bautura racoritoare? Iar daca se prepara in casa, sigur este si sanatoasa. Merita sa incerci.

Sirop din muguri de brad

Ingrediente (pentru un litru)- 1kg muguri de brad sau de molid, 1,5 kg de zahar, 2 lamai, 2 l de apa.

1. Mugurii de brad( cu lungimea de 3-4 cm) se culeg primavara, din zonele nepoluate. Se spala foarte bine si se lasa la scurs intr-o strecuratoare, sa se usuce.

2. Se pun la fiert in 2 l de apa, la foc mic, pana se inmoaie toti mugurii. Se acopera si se lasa intr-un loc racoros, 2 zile si 2 nopti. Se strecoara, se lasa la decantat si pastreaza 1 l lichid. Se adauga zaharul si se pune din nou la fiert. Se spumeaza si se fierbe, pana incepe siropul sa se lege.

3. Se adauga o lamaie taiata felii si zeama de la cealalta lamaie. Se fierbe pana cand siropul devine potrivit de gros, se lasa putin  sa se raceasca si se pune in sticle.

Socata

Ingrediente (pentru 10 litri )- 1 kg de zahar, 10-12 buchete mari de soc, 5-6 lamai, 10 l apa.

1. Se pun la fiert 3 l de apa cu zaharul si zeama de la o lamaie. Se lasa sa se raceasca si se pune intr-un borcan mare de 10 litri. Se adauga florile de soc spalate si zeama de la 4 5 lamai.

2. Se completeaza cu apa, se amesteca si se acopera borcanul cu un tifon curat. Se lasa 3 -4 zile la temperatura camerei, daca se poate intr-un loc putin insorit. Se amesteca zilnic, de 3 -4 ori.

3. Se strecoara si se pune in sticle care se inchid. Se pastreaza la frigider si se consuma in maxim 10 zile.

Leave a Reply