Arta de a-i plimba pe altii

Arta de a-i plimba pe altii

Reusita unei excursii depinde, in mare parte, de calitatea ghidului. Daca nu-ti place sa stai prea mult timp intr-un loc, esti sociabila si ai cultura generala, ai sanse sa fii un bun ghid turistic.
Pentru a deveni ghid turistic trebuie sa urmezi un curs de specialitate cu durata de 6 luni (vinerea, sambata si duminica). Apoi depui un dosar la Ministerul Turismului si obtii atestatul de ghid national. E bine sa eviti asa-zisele scoli de ghizi care au invadat cu afise orasele si produc pe banda sute de « ghizi » necunoscuti nici de autoritati, nici de agentiile de turism. Este o meserie care te tine tot timpul in priza, poti sa vezi locuri diferite din tara si din strainatate, afli lucruri noi si cunosti mereu alti oameni. Ca ghid turistic, trebuie sa ai grija ca planul initial sa fie respectat si turistii sa se simta bine. Ai o mare raspundere pentru fieacare din grup. Se pot ivi situatii neprevazute, care necesita decizii rapide si mai ales eficiente. Se intampla ca unii turisti sa aiba probleme de sanatate, sa piarda acte sau bani ori sa se rataceasca. Toti se vor plange ghidului. Trebuie sa fii spontana si sa stii ce sa faci in orice situatie. Tot in atributiile sale intra si pregatirea materialelor care urmeaza sa fie prezentate turistilor : textul pentru descrierea obiectivelor, cataloage  cu imagini, casete video, harti, mergand pana la casete cu muzica proprie fiecarei destinatii vizitate. Cei mai multi ghizi colaboreaza cu agentii de turism si nu sunt angajati permanenti. Sunt specializati pe o destinatie pe care o cunosc foarte bine.

Alte cerinte : Facultatea de Geografie, sectia Turism. Cunostinte de istorie, geografie, religie, arhitectura, istoria artei, doua-trei limbi straine de circulatie (engleza obligatoriu). In plus, o buna conditie fizica.

Experienta : minimum un an. Se dobandeste prin munca de teren, incepand de la actiuni simple : transporturi de la aeroport la hotel sau tururi de oras.

Referinte : e important sa ai recomandari de la agentii de turism cu care ai colaborat sau sa fii cunoscut in domeniul turismului. Sunt si firme care nu cer recomandare.

Profil psihologic : calm, sociabilitate, simt organizatoric, prezenta placuta, umor, spontaneitate, energie, perseverenta si diplomatie.

Se cauta ? Conform statisticilor Ministerului de Turism, in medie, o agentie de turism din doua are angajat un ghid. Exista in jur de 2600 de agentii.

Leave a Reply