Antibioticele folosite abuziv cresc riscul de obezitate la copii

Antibioticele folosite abuziv cresc riscul de obezitate la copii

Antibioticele sunt, fără îndoială, unele dintre cele mai importante invenții din medicină. Ele au salvat milioane de vieți, au extins speranța de viață și au adus pacea mamei și pediatrilor care au fost obligați să facă minuni cu copiii care nu au putut spune ce este rău și ce îi doare. Dar, deoarece există întotdeauna un “dar”, antibioticele sunt uneori prea ușor de accesat și sunt folosite la primul semn al bolii.

Un astfel de comportament trebuie evitat, astfel încât antibioticele să nu devină responsabile pentru a face mai mult rău decât bine. Și unul dintre efectele secundare ale utilizării abuzive a antibioticelor ar putea fi creșterea riscului de a crește greutatea copiilor. Această idee este susținută de cercetările efectuate de o instituție medicală de prestigiu din Statele Unite ale Americii, Johns Hopkins Bloomberg School of Health Public. Doctorii care au efectuat studiul, au analizat o serie de date medicale colectate de la 160.000 de copii cu vârsta cuprinsă între 3 și 18 ani. Acestea s-au axat pe indicele de masă corporală, un punct de referință important în evaluarea greutății optime (IMC = greutatea în kg împărțită la înălțime).

Rezultatele au făcut medicii să concluzioneze că: acei copii care au fost tratați cu antibiotice cel puțin de 7 ori până la vârsta de 15 ani au avut o greutate corporală medie de aproape două kilograme mai mare decât cei cărora nu le-au fost prescrise antibiotice.
Explicația pe care o găsesc medicii este simplă: pe lângă bacteriile sau infecțiile proaste, antibioticele distrug, de asemenea, microorganismele sănătoase din tractul digestiv, cele care contribuie la procesarea alimentelor. Odată ce acest mecanism este deteriorat, digestia alimentelor nu se face corect, astfel încât acestea se acumulează în organism, ducând la creșterea greutății. Deci, ar trebui să vă gândiți mai bine de două ori înainte de a da antibiotice copilului dvs. fără a cere sfatul unui medic!