“Prietenul” nostru SPM

“Prietenul” nostru SPM

Poate  ca faci parte dintre fetele pe care menstruatia le ia pe nepregatite. Felicitari, atunci! Sau poate faci parte dintre cele la care menstruatia se anunta cu surle si trambite si iti face zile fripte- adica suferi de sindromul premenstrual.

Neplaceri lunare

Te simti balonata , te dor sanii si te-ai umplut de cosuri. Esti fara vlaga de-ti vine sa cazi din picioare, lipsita de energie si cam deprimata. In acelasi timp te simti tare iritata si te chinuie o neliniste interioara. Iti sare tandara din orice sau te umfla plansul din nimic si nu te mai intelegi nici tu pe tine. Toate acestea in timp ce te intrebi cum de te mai suporta ceilalti.

Ce poti face?

Daca te simti foarte balonata, renunta in urmatoarele doua zile la mancaruri pe baza de ceapa, cartofi , rosii, sau usturoi. Evita de asemenea, bauturile carbogazoase. Asta ar trebui sa te mai ajute un pic.

Daca te dor sanii foarte tare sau burta afla ca o baie calda poate face minuni. Poti turna in apa si niste esenta de lavanda. In afara de acestea incearca sa te relaxezi zilele acestea, s-o lasi mai moale cu efortul si sa nu tragi de tine. Odihneste-te mai mult.

Un studiu al americanilor de prin 2005 a constat ca femeiele cu carente de calciu  si vitamina D au SPM mai accentuat decat cele care consuma regulat lactate si produse ce contin calciu.

Daca ti se intampla ca SPM sa-ti dea tarcoale la fiecare ciclu, atunci nu ai decat sa-l urmaresti  vreme de cateva luni, sa-ti notezi ca intr-un fel de jurnal in ce zile ce anume te deranjeaza. In felul acesta inveti sa-ti cunosti corpul, vei sti cum reactioneaza si cand, ce sa-i dai sa-l calmezi – si uite cum , incet-incet, il pui cu botul pe labe pe domnul SPM.

Chiar daca sunt multe persoane care considera inca SPM ca fiind un moft femeiesc, acesta a fost de mult demonstrat stiintific si recunoscut ca sindrom uneori foarte deranjant pentru unele fete si femei.

Newer Post
Older Post

Leave a Reply